Ads

Risau tak dengan masa depan bisnes anda? Mungkin anda baru mulakan bisnes atau dah lama jalankan bisnes, tapi point utamanya adalah berapa lama bisnes tersebut dapat bertahan?

Ada 2 blindspot yang akan buat bisnes anda ‘Crash’ sebenarnya kalau tak diurus dan dikawal dengan betul. Bayangkan ibarat anda memandu, ada banyak blindspot yang perlu diperhatikan, nak masuk simpang, nak tukar lane atau nak memotong kita akan pastikan semuanya clear dan selamat barulah kita akan bertindak.

Sama juga dalam bisnes, ada banyak sebenarnya  blindspot yang kita kena perhatikan betul-betul dan uruskan dengan baik. Kami boleh kongsikan 2 je dulu, sebab bagi kami 2 blindspot ni kalau anda abaikan atau terlepas pandang, bisnes anda akan GULUNG TIKAR dengan cepatnya.

Blindspot 1: CASHFLOW: Sepanjang bulan Januari – November 2018 sahaja, sebanyak 2,014,291 perniagaan telah ditamatkan operasi mereka. – Sumber: Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Sebab apa? CASHFLOW.. Ada 4 tanda yang menunjukkan bisnes anda TAKDE DUIT!

  1. Duit tak cukup nak teruskan kerja yang sedang dilaksanakan
  2. Banyak barang duduk atas rak atau dalam stor perlahan atau tak bergerak langsung
  3. Duit keluar lebih banyak dari masuk
  4. Bayaran sering lambat masuk dan adakalanya jadi hutang lapuk.  

Blindspot 2: KOS dan HARGA: Gagal urus kos, gagal tetapkan harga yang betul, end up perniagaan anda akan rugi. Buat bisnes ada untung tapi tak ada duit. Kenapa? Ramai usahawan tak tahu keuntungan mereka pergi ke mana adalah disebabkan kos. Kos adalah duit dan kegagalan mereka urus dan kawal kos dengan betul menyebabkan aliran tunai syarikat tidak teratur.

“Kegagalan majoriti usahawan bukan kerana mereka tidak mahir buat jualan, tetapi kegagalan mereka adalah kerana tidak tahu kawal kos sehingga perniagaan mereka rugi.” – Tuan Haji Nasrul Hadi C.A.(M)

Boleh ke anda elakkan blindspot ni terjadi dalam bisnes anda? Macam mana kalau kami boleh bantu anda dapat tidur lena semula setiap malam? Stresskan bila buat bisnes selalu je ada banyak masalah nak kena pantau.

KINI DILANCARKAN.. Peluang dibuka kepada anda usahawan yang mempunyai kerisauan seperti berikut:

  • Risau kalau dah bisnes nanti tak nampak hasil bisnes kat mana.
  • Nak besarkan bisnes tapi tak tahu macam mana nak urus duit takut nanti duit habis macam tu je.
  • Dah nak give up sebab rasanya bisnes tak berhasil. Sedih sebab bisnes macam tak jalan, ada sales tapi tak tahu pergi mana duit tu.
  • Sedih sebab bisnes dah lama tapi masih tak ada simpanan, dan bila nak kembangkan bisnes semuanya jadi susah sebab masih tak mampu.
  • Anda stress sebab setiap minggu nak kena keluarkan duit bayar supplier/vendor.
  • Kos bisnes anda melambung sebab tak tahu cara pengiraan kos yang betul.
  • Bisnes tak nampak untung sebab anda dah tersalah letak harga produk/servis.

Permohonan ke Program Smart Cashflow Management (SCM) dan Cost Analysis Mastery (CAM) kini dibuka kepada anda yang nak kami bantu beri penyelesaian berkaitan pengurusan bisnes anda dan bagaimana kami boleh bantu sebenarnya?

Apa yang kami boleh bantu anda melalui dua program ini

Anda kenal sesiapa dikalangan ahli keluarga, saudara mara, rakan-rakan atau usahawan yang sedang mengalami masalah Cashflow dan Cost dalam bisnes dan perlukan bantuan? Anda boleh bantu mereka dengan minta mereka hadir ke Program Smart Cashflow Management (SCM) dan Program Cost Analysis Mastery (CAM) yang akan berlangsung pada 19-20 Oktober 2019 ini.

Smart Cashflow Management yang akan berlangsung pada 19 Oktober 2019
Cost Analysis Mastery yang akan berlangsung pada 20 Oktober 2019

Dapatkan info lanjut di www.richworks.com/classroom

Salam Kejayaan,
Team Richworks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>