Ads

Ramai orang nak jadi jutawan, tapi tak ramai orang nak lalui proses menjadi jutawan. Senang ke nak jadi jutawan? Serius tak! Kalau senang dah bersepah jutawan di Malaysia ni.

Kadang-kadang kita membaca kisah inspirasi seperti masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Langsung tak tersinggah di hati…Tapi kisah kali ini mungkin akan buatkan anda fikir panjang tentang apa yang anda sanggup buat untuk bahagiakan dan bantu orang tersayang.

“Saya nak buat bisnes sebab saya nak keluar dari masalah kewangan, dan bantu ayah saya yang lumpuh sejak 2011, saya juga nak operate mata saya yang dah lama tak nampak semenjak saya umur 13 tahun, dan saya nak bantu selesaikan masalah hutang abang saya..”

Begitulah ayat yang keluar dari mulut Tuan Rahimi Umar bila ditanya kenapa dia nak buat bisnes. Tapi, nak capai apa yang dia nak bukan mudah. Entah berapa kali dia gagal dalam bisnes. Pernah buat bisnes ayam kampung..tapi, bisnes entah ke mana, ayam pun hilang entah ke mana!

Kemudian ibunya mencadangkan untuk dia bantu abangnya buat bisnes hantar gas… Setiap hari hantar gas ke rumah-rumah, ke kedai-kedai makan sehinggalah sales mula meningkat naik.

Lain pula masalah yang timbul bila terpaksa ambil lesen untuk menjual gas dan menyediakan tapak yang khas untuk simpan tong gas. Pernah satu masa, beliau kena maki hamun dengan tuan tanah kerana beliau nak buat office dan nak dapatkan lesen menjual gas.

Banyak lagi onak duri yang Tuan Rahimi lalui, sehinggalah bisnesnya mula meningkat dan dia menghadapi masalah lain seperti isu marketing. Ye lah, bisnes gas pun perlukan marketing. Ramai je pesaing kat luar sana.

Tuan Rahimi Umar pemilik Jans Trading mula hadir ke program marketing RichWorks dan terus dia lihat peningkatan dalam bisnes. Kalau sebelumnya sales setakat RM600 ribu setahun, kini dia dah boleh buat RM 5 juta setahun dengan jual gas Petronas.

Nak berjaya kena bermula‘some where’. Yang tak berjaya tu adalah mereka yang to mulakan dan tak ‘go anywhere’. Kalau anda kenal mana-mana usahawan yang dah berniaga 1-3 tahun tapi masih terkial-kial nak buat RM 1 juta pertama, apa kata minta mereka baca ni dan komen ‘Nak’ atau klik www.richworks.com/wasap untuk kami bantu mereka mulakan langkah pertama untuk jadi jutawan.

#AzizanOsman
#TeamRichWorks
#ResultMatters
#NUH2020
#BangkitBerniagaBangsaku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>