Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Buat bisnes tanpa ada data, itu ibarat anda memandu tapi tak ada hala tuju nak ke mana.. jawabnya anda memandu tanpa arah yang betul, kejap ke kanan, kejap ke kiri.. last-last terbabas. Tapi.. kalau bisnes tanpa ada asas yang kukuh, itu ibarat ‘retak menanti belah.’

Kalau bangunan tanpa adanya asas atau tapak yang kukuh, bila-bila masapun boleh runtuh. Macam tu jugaklah bisnes anda kalau tak ada asas yang kukuh, bila-bila masa boleh runtuh dan hancur. Sedikit persoalan dari kami untuk anda. Adakah anda tengah serabut dengan pengurusan bisnes yang tunggang-langgang?

Bisnes anda tengah ada masalah macam ni?

1. Nak buat loan untuk besarkan lagi bisnes tapi asyik kena reject dengan pihak bank sebab profil kewangan tak cantik.

2. Takut nak bayar cukai sebab takut nanti bisnes tak ada untung sebab kena bayar cukai yang mahal. Ada yang tak tahupun macam mana nak bayar cukai, berapa jumlah cukai sepatutnya nak kena bayar dan tak tahu pun apa jenis cukai yang nak dibayar.

3. Sales masuk banyak, tapi bisnes tak buat untung.. untung tak sampai 10% pun. Penat je berniaga dari pagi sampai malam tapi tak pernah nampak duit untung bisnes.

4. Tak tahu selama ni buat bisnes kira kos produk dan servis betul ke salah. Buat main hentam je.. letak harga ikut pesaing, kadang-kadang tu lagi rendah dari pesaing. Tapi tak kira dan kenalpasti dulu berapa kos untuk satu produk dan servis yang anda tawarkan. Penyudahnya, bisnes tak ada untungpun.

5. Hari-hari sakit kepala, stress sebab kena fikir nak rolling modal bisnes setiap bulan.

6. Dah hire staf tapi semua kerja masih buat sendiri. Sebab masa interview dulu tak set context betul-betul dengan staf tu. Pilih staf pun main hentam je.. tak tahu apa cara yang betul untuk pilih staf. End up dapat staf yang asyik balik awal sedangkan kerja tak siap lagi, staf tak buat kerja, staf cuti ikut suka hati macam dia pulak boss. Last-last anda makan hati je tengok perangai staf.

7. Stok masuk banyak, dah jual bagi habis. Tapi jumlah sales dengan stok selalu tak tally

8. Produk dah banyak demand, tapi masih takut nak ambil staf sebab takut tak mampu nak bayar gaji staf. Macam mana nak bayar, tak pernah tahu urus duit bisnes, last-last duit pun tak ada. Diri sendiri pun tak ambil gaji, nak kira gaji untuk staf lagilah tak tahu.

Ini adalah sebahagian dari masalah yang dihadapi oleh usahawan dan peniaga di luar sana. Adakah anda pun hadapi masalah seperti ini? Isunya, ada ramai orang berbisnes dan tak sedar ada masalah ini. Masalah ini kalau dibiarkan lambat laun bisnes anda MELINGKUP, GULUNG TIKAR dan MENINGGAL sebelum waktunya. Anda juga akan hidup dalam keadaan penuh hutang keliling pinggang sebab tak ada duit nak bayar gaji staf, bayar supplier, bayar sewa premis, bil-bil penting dan kos-kos lain.

Mereka terlampau sibuk berniaga konon nak buat sales sehingga perkara penting seperti CASHFLOW, AKAUN, KOS, HARGA, CUKAI dan beberapa aspek penting dalam bisnes mereka abaikan.

Macam mana nak perbetulkan masalah ni? LAST CALL! Untuk anda yang betul-betul nak selamatkan bisnes anda dan belajar 9 Topik Penting Asas Pengurusan Perniagaan yang betul. Anda peru hadir ke Entrepreneur Foundation Program (EFP) yang akan bermula ESOK sehingga 30 Jun 2019 di Ideal Convention Centre (IDCC), Shah Alam.

BERMINAT? Anda boleh layari www.richworks.com/efp untuk dapatkan tiket anda sekarang atau Whatsapp pegawai kami wasap.my/60162614439 sekarang.