Ads

1 Oktober 2018, tarikh dan hari yang akan terus tersemat dalam ingatan dan hati seluruh warga Richworks. Tepat pada pukul 11 pagi Facebook Azizan Osman telah berjaya capai dan pecah rekod mempunyai seramai 1 juta likes.

Satu pencapaian yang besar buat seluruh warga Richworks khusus buat founder Richworks sendiri iaitu Dr Azizan Osman. Bagi sesetengah pihak pasti ada yang berfikiran, apa pencapaian yang nak dibanggakan? Setakat ada 1 juta likes je pun.

Bagi kami di Richworks, kami dididik oleh Dr Azizan Osman untuk sentiasa meraikan kejayaan dari sekecil-kecil kejayaan sehingga kejayaan yang besar. Budaya ini memang diterapkan dalam Big Hairy Audacious Goal (BHAG) kami di Richworks – We take pride in celebrating our success.

Dan semestinya kejayaan ini datangnya bukan saja dari kami, tetapi dari anda semua yang tidak pernah gagal menyokong dan percaya dengan apa yang Richworks lakukan.

Tapi setiap kejayaan pasti bukan terus datang bersama dengan kemanisan. Pasti akan ada banyak cabaran, perit jerih, jatuh bangun dan kepahitan sebelum sesuatu kejayaan itu tercapai.

Untuk Richworks capai 1 juta likes di Facebook Azizan Osman sendiri berbagai cabaran dan proses yang telah dilalui. Bermula hanya dengan 1 like, itu pun dari Dr Azizan Osman sendiri yang like page beliau. Adalah sikit penambahan like dari kalangan ahli keluarga beliau dan seterusnya sedikit demi sedikit bertambah sehingga kini berjaya memiliki 1 juta likes.

Jadi jika ada orang yang masih lagi nak tanya kami, kenapa 1 juta ni penting? Inilah BIG WIN kami sebenarnya. Hanya kami yang melalui journey dan proses ini sahaja akan faham dan hargai kejayaan ini. 1 juta likes ini juga akan menjadi pencetus kepada kekuatan branding Richworks itu sendiri dan menjadi satu inspirasi kepada semua warga Richworks untuk terus memberi manfaat dan bantu lebih ramai orang.

Tapi, walaupun dah berjaya capai 1 juta likes tak bermakna kejayaan itu adalah penamat kepada segala-galanya. Akan ada cabaran yang lebih besar menanti kami sebenarnya. Cabaran bagaimana kami nak terus kekalkan 1 juta likes kami dan pada masa yang sama ramaikan lagi likes dan followers kami.

Persoalannya bagaimana? Semestinya kami kena terus bantu lebih ramai orang, beri mereka lebih banyak nilai kerana kami yakin ramai orang memerlukan seseorang untuk bimbing dan bantu mereka buat sesuatu tindakan demi mencapai impian dan kejayaan. Selain itu juga, kami harus lebih peka dan faham setiap orang yang memerlukan pertolongan untuk ubah hidup dan tahap kewangan mereka. Tak mudah, tetapi ianya tidak mustahil.

Tanya lagi, kenapa penting 1 juta ni? Rugilah seseorang itu terutamanya usahawan yang ada mindset tak pentingkan untuk ada followers atau raving fan dalam perniagaan mereka. Siapa sebenarnya followers ni? Mereka boleh terdiri daripada berbagai lapisan masyarakat. Tetapi tetapkan dalam fikiran anda, mereka adalah pelanggan, client dan duta anda sebenarnya.

Dr Azizan Osman sendiri ada berpesan, jangan dengar suara-suara sumbang biawak yang cakap berapa ramai followers tak penting, yang penting adalah buat duit. Tapi, bila follower anda sikit potensi anda buat duit untuk jangka masa panjang juga sikit.

Jangan jadi usahawan yang kurang cerdik dan dengar cakap orang yang kita pun tak tahu apa kejayaan yang mereka dah capai. Lagi bagus kita dengar cakap mentor yang dah terbukti ada proven result dan yakin dengan pilihan diri sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>