Ads

– Sebab tulah RichWorks sukses until today and keep growing! –

Hi uollss.. Salam Ramadhan.. Selamat berpuasa I nak ucapkan kat uollss semua.. Alhamdulillah i pun syukur balik dari L.A lepas pergi belajar dengan partner I, Dr Azizan Osman. Kitorang pergi belajar dengan ‘The highest paid marketing consultant di US” iaitu Jay Abraham! Korang kenal ke?

I pun happy dapat share sikit I punya thoughts pada lebih dari 2000 founder dan key leaders diorang yang hadir Program 10X Grow Your Business anjuran RichWorks di Menara PGRM, Cheras.

Seriously sangat POWER program GYB ni.. I terpanggil nak share dengan diorang sebab antara faktor yang menentukan bisnes korang boleh grow atau tak adalah FINANCIAL GROWTH.

Tapi of course apa yang I share ada kena mengena dengan macam mana I sendiri bermula di RichWorks dan macam mana I bantu betulkan Cashflow RichWorks sendiri. Mungkin ada antara uollss yang dah pernah dengar cerita I ni.. tapi yang belum pernah dengar tu baca baik-baik.

Kalau orang tanya macam mana I bantu betulkan Cashflow RichWorks, company SME yang mana ofis dia tak ada apa-apa. Komputer pun takde tau.. I kena interview mula-mula dekat hotel, dah la kita ni calon nak cari kerja, tak kan nak pergi order makan suka-suka hatikan.. tahan jela nengok Dr Azizan makan time tu.

9 tahun dulu I jumpa dan bekerja dengan Dr Azizan. Masa tu RichWorks have nothing! Hello.. ofis kat jalan badminton pulak tu.. Obviously Dr Azizan masa tu memang fokus pada marketing dan I nampak pattern yang Cashflow di RichWorks masa tu tak dijaga dan diuruskan dengan betul. Sebab itulah I diambil kerja.. memang tugas I untuk betulkan balik lompong-lompong yang ada pada akaun RichWorks masa tu.

When I first start I guna satu template ni yang I buat sendiri untuk pastikan Cashflow RichWorks dapat dikawal, diurus dan dijaga dengan baik. Yesss… I pernah tipu Dr Azizan, macam mana I menipu?

Setiap bulan bila tunjuk report Cashflow, I akan bagitau yang duit baki bisnes tak banyak. Kau rasa kalau boss kau dengar duit tak banyak apa dia akan buat? Of course dia akan mula plan untuk jana lebih banyak lagi duit masuk dengan buat sales dan marketing.

Padahal duit tu ada je banyak.. tapi I tipu dengan cara tak bagitau amaun yang sebenar dalam report Cashflow. Duit tu ada je I sorok dekat satu tempat yang selamat dan sebabkan I menipu macam tu lah Richworks berjaya dan keep growing!.

Sama jugak dengan korang kat luar sana, cari team sebab korang memang tak akan boleh buat semua benda sorang-sorang. Team pulak kena bantu boss untuk tengok mana-mana blindspot yang ada dalam bisnes, sebab kadang-kadang boss tak nampak apa blindspot yang ada dalam bisnes mereka sendiri. Kebiasaanya duit akan banyak keluar especially dalam marketing dan kempen, jadi team kena bantu apa nak kena buat untuk pastikan bisnes sentiasa ada cash masuk dan ada duit dalam akaun.

Jadi I nak bagitau uolls, itulah konsep cashflow sebenarnya.. apa saja proses yang dapat duit masuk banyak, uolls kena cuba tahan dan plan supaya duit tu tak keluar. Buat bisnes kita sepatutnya kena ada cash yang banyak. Tak guna buat bisnes tapi tak ada cash.

Jangan anggap cashflow ni adalah accounting. TIDAK! Cashflow bukan tentang anda kena tahu pasal debit dan kredit. Cashflow is not account, Cashflow is not Profit and Loss (P&L), not debit and credit.

Ramai yang terjerat dan tertipu dengan tipu helah supplier jugak. Sebab tu kena ada key indicator. Maksudnya penanda aras.. then korang kena negotiate balik dengan supplier. Kenapa diorang tak nak nego dengan korang? Sebab korang tak tau nak cakap apa dengan diorang.. sebab tu diorang berani buli korang.

Cashflow is a business growth strategy actually. Bila nak start build cashflow? Now.. Cashflow membuatkan kita berani untuk buat keputusan, invest dan make bold decision. Kalau takde cash, you tak boleh nak buat keputusan.

So, macam mana nak maximumkan cash? Ramai orang nak grow bisnes tapi tak pandang berat pada cashflow, itu yang buatkan bisnes mereka tak boleh nak grow. Sebab tu kita ada Program-program macam Smart Cashflow Management (SCM), Cost Analyis Mastery (CAM), Mudah Urus Gaji, Urus Cukai & SST dan Entrepreneur Foundation Program (EFP).

SCM ni akan dikendalikan oleh my protege, Nasrul Hadi C.A.(M), dalam SCM jugak kita akan bagi template Cashflow yang I guna sebelum ni secara PERCUMA supaya korang pun boleh guna dan apply pada bisnes korang.

Nasrul dan team dia akan run SCM pada 16 Mei 2019 ni, bagi I sangat perlu untuk uollss yang buat bisnes ni datang dan belajar macam mana nak urus Cashflow korang dengan betul. Rugi kalau founder tak sediakan diri mereka dengan betul.

Klik je link ni >> bit.ly/pm-jerry nanti team I bantu uolls lebih detail pasal program SCM ni.. atau uolls whatsapp nombor ni >> wasap.my/60162103090 lagi senang.. Cukup lah sharing I hari ni.. ada tak yang nak I share dan menulis lagi lepas ni? Kalau ada nanti I share lagi ok.. bye-bye..

One comment

  • rahmawaty raba
    rahmawaty raba
    Reply

    saya berminat dgn program ni tapi saya masih di luar kawasan pd 16 May ni,,, ada tak masa lain akn datang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>